Aromaterapi

Bilinmeyen.Com Yeni Çağ Kategorisi / Aromaterapi bölümü

Astrolojik Aromatik Günlere Hoşgeldiniz!




Astrolojik aromatik günlere hoş geldiniz!

Yeni Çağ Uygulamaları adını verdiğimiz sistemin içinde yer alan Güncel Astroloji, salt Hindu kökenli olduğu için kullanılmaya çalışılan Vedic Astroloji’nin özellikle dışarıda tutulması kaydıyla, tüm Yeni Çağ akımlarıyla, başta Astroloji olmak üzere, örneğin Herbalizm, Aromaterapi, Meditasyon, Yoga, Feng-Shui, Müzikterapi vs.. gibi yöntemlerle bir bütün olarak ele alınmalıdır.

Aşağıdaki küçük listede burçlarla ilişkilendirilen bazı bitkileri ve burçlarla bu bitkilerin sembolik ilişkilerini bulacaksınız. Bu bitkilerin gerek aromaterapik özelliklerinden yani koku ve özlerinden faydalanarak, gerek yaşam alanı düzenlemesi yani Feng Shui felsefesi içerisinde düşünerek, gerekse de mutfak ve beslenme sisteminizde kullanarak bir hayli yarar sağlayabilirsiniz.

Bitkilerin fiziksel ve ruhsal sağlığınıza destek verebileceklerini, yaşam kalitenizin artmasına yardımcı olacaklarını, hoş kokulu, keyifli zamanlar ve lezzetler yaratmak için onların gücünden faydalanabileceğinizi unutmayın.

Şimdi bitkiler dünyasındaki kısa yolculuğumuza başlayabiliriz!

 


AKREP

Kaktüs



Su grubunun gizlemek, suskunluk, derinlik kavramlarını sözcüklerin tüm anlamlarıyla bünyesinde toplayan Akrep için Sukkulent yani gövde veya yapraklarındaki özel etli dokularda su tutma, biriktirme yeteneği olan bitki anlamına gelen kaktüs çok güçlü bir semboldür. Gövdesindeki dikenlerle kendine güçlü ve etkin savunma alanı yaratan Kaktüs'e benzeyen Akrep insanı, doğru bakım ve ilgiyle yaklaşırsanız, kendisinden alabileceğiniz sevgiyi tüm kalbiyle verecektir.

Açelya




Güneşten hoşlanmayan, toprağı sevmeyen ve akşamları yapraklarından serpme yöntemiyle sulanması gereken Açelya, nazlı ve çok hassas Akrepler gibi özenle bakılıp yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Pembe, parlak turuncu ve sarı tonlarında görebileceğiniz Azelea, yaşam alanınızda yaratacağı sıcak havayı ancak bu hassas koşullara bağlı kalırsanız verebilecektir.

Hatmi çiçeği

Bahçelerimizde sıkça görülen ancak ismini pekçoğumuzun bilmediği bu şifalı bitki göğsü yumuşatır, sindirim sistemine ve şişkinliğe iyi gelir, anne sütünü arttır. Ayrıca duyarlı ve çok kuru ciltleri yumuşatan Hatmi, çay formunda da kullanılabilir.

 



 

ASLAN

Ayçiçeği



Ateş grubunun güçlü burcu Aslan, gezegeni Güneş gibi canlı, sıcak, hayat veren bir yapıdadır. Çocukları, cömertliği, kuvveti temsil eden Aslan için yüzünü hep güneşe dönen Ayçiçeği'nden daha karakteristik bir başka bitki olamazdı. Bu faydalı bitkiyle daha da yakınlaşmak, deyim yerindeyse güneşle kucaklaşmak için ayçiçeğinin hafif ve lezzetli yağından, nefis tanelerinden ve elbette dekoratif özelliğinden faydalanmayı ihmal etmeyin.

Badem



Gülgiller familyasından olan ve yenilebilir çekirdek kısmını kuruyemiş olarak kullandığımız Badem'den elde edilen yağ özü ile saç ve tüy diplerinin güçlendiğini, badem yağının hızlı bir cilt iyileştiricisi olduğunu biliyorsunuz. Peki ya ağız yoluyla alınan acıbadem'in göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici özelliklerini de bu bitkinin faydaları listesine eklemeye ne dersiniz!

Ceviz



İster yemek ve salatalarınızda kuruyemiş halini, ister yapraklarından elde edilen boyasını, ister binbir zahmetle elde edilen çok kıymetli yağını kullanın, ceviz tüm mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Bir Aslan'ın mutfağında da önemli bir yer tutan Juglans, kiler dolabınızda her daim bolca bulunmalıdır. Eğer bu leziz yemişle ekmek yapmayı denerseniz, içeriğindeki renk verici özelliği aklınızda tutmayı ve ekmeğinize katarken kabuklarını soymayı unutmayın!

Zeytin



Kahvaltı sofralarımızın değerli unsurudur Zeytin.Akdeniz mutfağının baş tacıdır. Pek çok çeşidiyle ağzımızı da sofralarımızı da tatlandırırken iştah açıcı, idrar söktürücü ve ateş düşürücü olarak da faydalanılabilir. Şeker hastalığında kullanım alanı bulduğu gibi tansiyon düşürücü olarak da etki eder. Değişik lezzetler tatmaktan hoşlanıyorsanız, zeytin yapraklarını balık pişirirken fırın tepsinize eklemeyi veya yeşil salatanıza ince kıyılmış zeytin yaprağı parçaları dahil etmeyi de deneyin. Bu hoş lezzetler takdir edilmenizi sağlayacaktır.

Safran



Altın kadar değerli Safran, keskin tadıyla özel bir aroma yarattığından mıdır yoksa taklit edilemez kusursuzluğuyla vazgeçilmez olduğundan mıdır bilinmez tüm baharatlar arasında çok özel bir yere sahiptir. Sofralarınıza bir tutam güneş katmak istediğinizde doğanın bu güçlü ve sıcacık bitkisi emrinize amadedir. Hakettiği saygıyı göstererek, ölçülü kullanmanız kaydıyla...

Nane



Ferah kokusu ve aromasıyla doğanın bizlere armağanı olan nanenin faydalarını uzun bir listede topluyoruz. İştah açar, sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir. Taze, kurutulmuş, demlenip çay formunda hazırlanmış, yağ özü çıkartılmış ve daha pek çok formda kullanabileceğiniz nane, çok yönlü ve faydacı Aslan insanlarının da en sevdiği bitkilerdendir.

Pirinç



Zorlu koşullarda yetişen, çok hassas bir ilgi isteyen ve güç koşullarda hasat edilen Pirinç ya da diğer adıyla Çeltik, yaşamındaki her bir detaya fazlasıyla özen gösteren Aslan'ı başarıyla temsil eder. Hemen her kültürün mutfağında hak ettiği saygıyı gören bu buğdaygil, yüksek kaliteli bir yemeklik yağ olarak da kullanıma uygundur.

Isırgan



Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan ısırgan otu, alyuvar yapımını artırır.Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili olmaktadır. İçecek olarak kullanmak isterseniz, süt dolu bardağınıza ekleyeceğiniz bir kaşık balla bu mucizevi bitkinin faydasını ve lezzetini en üst düzeye çıkartabilirsiniz.

 

 

 

BALIK



Gelincik

Bozcaada'da yapılan geleneksel Gelincik Şerbetiyle ünlenen bu alımlı, güzel bitki nazik yapraklarıyla hassas Balık insanını temsil ederken, ince dikenli gövdesiyle içe kapanık ve korunmaya eğilimli Balık insanını da başarıyla anlatır. Japonlar'ın gelincik ile ilgili tanımı bu bitkiyi de bu bitkiyle özdeşleşen gizemli ve sürprizlerle dolu Balık'ı da başarıyla tarif etmektedir.

''Gelincik insan ömrü gibidir. Dünü vardır. Yaşamıştır. Bugünü vardır. Yaşıyordur. Ama yarını belli değildir''

Enginar

 

Kat kat yapraklarının altında saklı kalbinde gerçek özünü ve değerini saklayan enginar, benliğinin derinlerinde en değerli hazinelerini de en büyük kırgınlıklarını da saklayan hassas ve duygusal Balık için önemli bir bitkidir.

Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılan Enginar'ın suyu kalp çarpıntısına iyi gelmektedir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.

Afyon Çiçeği

 

Kara haşhaş,keyfotu,adamcanı olarak da bilinen Afyon Çiçeği vücuttaki ağrıları geçirir. Kereviz tohumu ve havuç kökü ile birlikte yenmesi tercih edilmelidir. Yumurta sarısı ve safran ile karıştırılıp cerahatli yaralara yakı gibi konulur. Çıban tedavisinde de yakı şeklinde kullanılabilir.

 

 

BAŞAK

Düğünçiçeği

Titiz, detaycı ve hassas Başak insanının ruhuna hitap eden düğünçiçeği, rengiyle de toprak grubunun bu belirgin burcunu destekler. Yaz aylarının sıcaklığını, aşkın huzurlu tonlarını, duyguların inceliğini yaşam alanınızda görsel sunumunuzla birleştirmek istediğinizde Ranunculaceae neşeyle size yardım edecektir.

Unutmabeni çiçeği

Kelt mitolojisinde, peri hazinelerine giden yolu Unutmabeni Çiçeği'nin açtığı düşünülür. Hazinenin saklandığı kayanın kenarına Unutmabeni çiçeği bastırıldığı zaman, gizli mağaranın kapısının açıldığına inanılır. Eski bir Avusturya halk hikayesinden adını alan "Unutma Beni Çiçeği "gerçek aşk ve hatıra" anlamına geliyor. Hikayeye göre, iki aşık Tuna nehri boyunca yürürlerken, kız nehrin üzerinde yüzen güzel bir mavi çiçek görür. Çiçeğin akıntıyla sürüklenip gitmesinin kendisini üzdüğünü ifade eder. Sevgilisi çiçeği yakalamak için suya atlar, ama dalgaların altında kalır ve boğulmaya başlar. Çiçeği sevgilisine fırlatır ve son nefesinde "Unutma Beni" diye bağırır. Unutmabeni çiçeği; duygusal, geçmişine bağlı, değerlerine önem veren,detaycı ve kolleksiyoncu Başak için önemli bir semboldür.

Melekotu

Sinirleri kuvvetlendiren, spazmlara iyi gelen, yapraklarından çıkan suya bir parça pamuk bastırılıp çürük dişe konduğunda ağrıyı kesen Angelica, kurutulup başa sürülerek bitlenme sorununu da kökten çözen faydalı bir bitkidir.

 

BOĞA

Papatya

Toprak grubunun en sıcak burcu Boğa, tüm bitkiler arasında en çok Aster familyasından olan Papatya ile özdeşleşir. Kırların bu asi, sevimli ve romantik çiçeği, Venüs’ün tüm özelliklerini taşıyan Boğalar’ın karakter özelliklerini de başarıyla temsil eder. Nazik yapraklarına karşın güçlü gövdeleriyle hassas ama çok dayanıklı. Boğa insanının hayat amacı huzuru bulmak ve korumaktır. Bir boğayla yaşamanın anahtarının huzur olduğunu unutmayın. Masanıza koyacağınız bir demet papatya, sıcacık bir fincan papatya çayı, yağdanlığınızdan yaşam alanınıza yayabileceğiniz birkaç damla papatya yağı bu huzur duygusunu sürekli tutmaya fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Ihlamur

Lifleriyle dokumacılıkta, çiçekleriyle aromaterapik sağaltım desteğinde kullanılan Ihlamur bitkisi, Boğa insanının mutfağında da vazgeçilmez unsurlardandır. Kök tarçın, elma ve limonun hoş aromasıyla birleşerek lezzetli bir içeceğe dönüşen Ihlamur çiçeği, toksin atıcı özelliğiyle ateş düşürmeye de yardımcı olmaktadır.

Tarçın

 

 

Boğa burcu gerçek bir toprak insanı olduğu için bitkilerle olan ilişkisi de geniş ve etkindir.  Bu derin ilişkide, demliğinden tatlısına sahlebinden parfümüne tarçın aromasını eksik etmeyen Boğa insanı, insanlık tarihinin en eski baharatlarından olan tarçının afrodizyak etkisini içten içe bilmektedir. Venüs’ün ihtişamlı, göz alıcı, parlak çocukları Boğalar, doğru oranda kullanıldığında mucizevi sonuçlar veren tarçının bu küçük sırrını maharetli elleriyle mutfaklarına dahil ederken, bir Boğa insanıyla partnerlik edenler tarçının bu canlandırıcı etkisini de göz ardı etmemelidirler.

Mısır

Mutfak ve yemek konusunda bir estetik uzmanı, deyim yerindeyse bir sanatçı olan Boğa, tam anlamıyla bir gurmedir. Kaliteli olduğu kadar çok yönlü, her konuda faydalı ve doyurucu olabilen bu toprak insanı, beslenme sisteminden de mısır gibi çok yönlü, çok faydalı ve besleyici bir ürünü eksik etmez. Güneşi, sıcağı, toprağı, aile ve çocukları, bolluk ve bereketi temsil eden mısır, Boğa’nın sofrasında hak ettiği saygıyı görür. Size de bu saygın şölen sofrasındaki yerinizi, tatlıya haylice düşkün olan Boğa’nın sofrasına armağan edebileceğiniz bir tatlıyla almak kalır.

Üzüm

Antik ve nostaljik doğasıyla Boğa insanının gönlünü fetheden pirinç ve bakır elementlerinden yapılmış kaplar içerisinde renkli ve çeşitli üzümler, kaliteli şaraplar ve leziz yemeklerle bezenmiş bir zevk sofrası... İşte toprak elementinin yıldızı Boğa’nın bolluk ve keyif tablosu. M.Ö 5000 yıllarına dayanan tarihçesiyle üzüm, nostaljiye, şekere ve görsel estetiğe düşkün Boğalar’ın baş yiyeceklerindendir.

 

KOVA

 

 

 

Kivi

Kova burcu insanı, vücudundaki su ve nem oranına azami ölçüde dikkat göstermelidir. Bu nedenle vitamin ve nem kaynağı Kivi, Kovalar'ın beslenme sisteminde özel bir yere sahip olmalıdır.

A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Besleyici değeri yüksek bir besin olan kivinin bir tanesi ile günlük A ve C vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır. Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir, Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.

Dilimlenmiş kivi cilde konulursa besler ve nemlendirir. Ezilerek suyu çıkartıldıktan sonra püre haline getirilen Kivi yorgun ve yıpranmış ciltlerde maske olarak kullanılabilir.

Armut

 

Sindirim sistemini güçlendiren, hazmı kolaylaştıran Armut'un esas etki alanı böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım etmesidir. İdrar söktürücü ve kanı temizleyici özelliğinin yanısıra kansızlığa iyi gelir.Nıkris (gut) ve romatizmada faydalıdır.

Yemeklerden önce yenilmesi tercih edilmesi gereken Armut, mümkünse çekirdekleri ile birlikte yenildiğinde daha faydalıdır. Çekirdeği, aç karına yenirse bağırsak kurtlarını dökmeye de yardımcı olur.  Az kalorili fakat bol lifli ve mineralli bir meyve olan Armut, diyet yapanlar için de faydalıdır. Ferahlık veren bir meyve olduğu için hamilelerin kusmalarını azaltır.

Mürver Ağacı - Mürver Çiçeği

Bu ağacın meyva özü bazı yerlerde şarabı renklendirmekte kullanılır. Bitkinin gövde ve dalları iplik makarası yapımında kullanılmaktadır. Çiçek ve yaş yaprakları yardımıyla, idrar ve balgam söktürücü özelliklerinden, yanısıra terletici özelliği ile ateş düşürme özelliklerinden faydalanılabilir. Gövde kabukları ve yapraklarıyla cilde dıştan uygulanarak yara iyileştirici niteliği de değerlendirilebilir.

KOÇ

Sardunya

Kış'a dayanıklı bir bitkidir Sardunya. Koç’un zorlu koşullar karşısında dayanıklı ve güçlü duruşunu başarıyla temsil eder. Pembe ve kırmızı tonlarındaki çiçekleri, ateş elementi Koçların yaratıcı, neşeli ve her koşulda capcanlı yaşam enerjisiyle dolu olduğunu anlatır gibidir. Ekilen küçük bir parçadan büyüyebilen bu güçlü bitki, hassas sezgilerini takip edip başarıya ulaşan Koç’un başarı sırrının sezgide saklı olduğunu hatırlatır.

Zambak

Lilyum cinsinden soğan ile üreyen bu çiçekli mevsimlik bitkinin Zambakgiller familyasında bu cinse ait 110 türü vardır. Bitkinin türlerindeki bu çeşitlilik, bireyler ve topluluklarla kolayca iletişim kurabilen zeki Koç’un iletişim becerisini ve tohumlama, yaratma yetisini tek başına anlatmaya yeterlidir. Farklı renk ve biçimlerde rastlayabildiğimiz zambak türleri, Koçlar’ın renkli kişiliğiyle eşleşir.

Şerbetçiotu

Mayaotu olarak da bilinen şerbetçi otu, zodyak’ın bu ilk burcunun yaratıcı, temel atıcı, öncü özelliklerini taşır. İnce ve sert gövdesi, Koçlar’ın güçlü ve dayanıklı beden tiplerine uyum sağlar. Şerbetçiotu’nun toksin atıcı etkisi, neşesi ve yaşam gücüyle ruhunuzu ısıtan, dertlerden ve üzüntülerden sıyrılmanıza öncülük eden Koç’un iyi bir şifacı olduğuna da işaret etmektedir.

Kırmızı Biber

Yemeklere acısıyla tat katan kırmızı biber, ateş elementi Koç’un yakıcı lezizliğini en başarılı biçimiyle anlatan bitkidir. Güneşte kaldıkça kızaran bu bitki, yaşam tecrübeleriyle olgunlaşan ve kendi özgün tadına ulaşan Koç’un  yaşam içerisinde geçireceği zorlu dönemlerde sabretmesi gerekliliğine işaret eder.

Kapari

Devedikeni olarak da tanıdığımız Kapari, güneşli ve sıcak bölgelerde kendiliğinden yetişir. Sıcak kişiliğiyle, kendisi gibi sıcak ortamlara kolayca uyum sağlayan ve gelişen Koçlar’ın damak tatlarına fazlasıyla uyan Kapari, toksin atıcı ve idrar söktürücü özelliğiyle dikkat çekmektedir.

Köknar

Hep en iyi ve birinci olmayı arzulayan hırslı Koç için Göknar ya da yaygın ismiyle Köknar, her mevsim ve koşulda tek başına ayakta kalabilme özelliğiyle güçlü bir ilham kaynağıdır. Nemli, kumlu veya killi topraklarda çok daha kolay gelişen bu çamgil, toprak grubu burçlarıyla kolayca uyum sağlayan ve onların sıcak, bonkör vericiliğiyle beslenip gelişen Koç’ların huzurlu aile hayatını da bu elementin temsilcileriyle yakalayacağına işaret etmektedir.

Hanımeli

Hoş kokulu ve zarif hanımeli, kaliteli yaşam standartlarından ve şık jestler yapmaktan keyif alan Koç insanı için ideal bir nektar bitkisidir. Hoş kokusu ile tazelik hissi veren Hanımeli’nin Koç insanının bahçesinde veya yaşam alanında yer alması, bu burcun canlandırıcı, coşku verici karakter özelliğini de güçlendirecektir.

Soğan-Sarımsak


Soğanlı bitkilerin başında gelen bahçe soğanı Allium ve soğanlı bitkilerin en meşhuru Allium Sativum yani Sarımsak, Koçlar’ın tohum atma, başlangıç olma özelliğini güçlü bir biçimde vurgulayan iki bitki türüdür. Soğanlı bitkilerin gerçek cevherlerinin toprak altında olması gibi Koç insanlarının da gerçek cevherleri derinlerde saklıdır. Aceleci ve sabırsız Koç, yüreğinin derinlerinde kendi değerlerini keşfetme arzusunu saklar. Bu nedenle, yaşam tarlasında verimli ürünler hasat etmek için gereken sabrı gösterir ve emek harcarsa hedeflediği gerçek başarıyı yakalayacak, bu başarının lezzetine uzun süreli olarak varacaktır.

 

OĞLAK

Ayva

Meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir. Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.

Tansiyon, hazım, karaciğer ve kalp problemleriyle karşılaşma olasılığı yüksek olan toprak grubu burcu Oğlak için Ayva, beslenme sisteminin vazgeçilmez parçalarından biri olmalıdır. Reçel formuyla da kullanılabilen ayvanın tatlı yapımında da önemli bir malzeme olduğunu unutmayın.

Horozibiği

Akçaotu olarak da bilinen Horozibiği, zeytin ve tuz ile beraber dövülerek zamk kıvamına getirilip ilaç yapımında kullanılır. Göğüs, bronşit ve dalak rahatsızlıklarının tedavisinde faydalanılan bu bitki, çeşitli kültürlerde haşlanarak veya kavrularak ana yemek biçiminde de kullanılmaktadır.

Kenevir

İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türü olan Kenevir,romatizma tedavisinde ve ağrı kesici özelliğiyle ilaç yapımında kullanılmaktadır.

 

TERAZİ



Böğürtlen

 

Sağlığa ve güzelliğe düşkün Terazi, böğürtlenden kolay kolay vazgeçmemelidir. Geniş kullanım alanı olan böğürtlen için bir kaç pratik tavsiye isterseniz : İnsan sağlığında önemli rolleri olan Böğürtlen, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önler, ishallerde çok faydalıdır, kaynatılmış yapraklarından elde edilen çayı ağız yaralarına iyi gelir. Ayak yorgunlukları için kök ve sürgünlerinin kaynatıldığı suyun ayakbanyosuna eklenmesi mucizevi sonuçlar yaratacaktır. Ayrıca Böğürtlen çiçekleri, 50 grama bir 1 litre su ölçüsü ile kaynatılarak iyi bir güzellik losyonu olarak da kullanılabilir.

Çilek

Kolesterolü düşüren,damar tıkanıklığını önleyen Çilek aynı zamanda çok iyi bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürmekte de kullanılabilen Çilek, romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.
Yapraklarından meyvesine pek çok farklı biçimlerde kullanılabilen Çilek, sihirli formülleriyle reçellerin de vazgeçilmezidir. Bu çok leziz ve neşeli meyvayı bir pastanın içinde ya da büyük bir cam kasede Terazi insanına sunarak pek çok konuda ikna olmasını sağlayabilirsiniz!

Muz

 

Kalbe ve kas sistemine, ishale, yorgunluğa birebir olan Muz, lifleriyle de gemi halatı, kumaş ve aksesuar yapımında kullanılıyor. Yeşilken pişirilerek de yenilebilen muz, afrodizyak etkisiyle de tercih edilen bir meyva. Sinir, kas ve hormonları dengeleyerek sağaltıma yardımcı olan bu aromatik meyvanın, zodyak'ın dengeleyici burcu Terazi'nin favorisi olmasına şaşırmamak gerek!

 

YAY



Karanfil

 

Dört mevsim yeşil kalabilen Karanfil Ağacı'nın tohumları, M.Ö 3. yüzyıldan beri ağız kokusunu gidermekte kullanılıyor. Keskin aroması ve buruk lezzetiyle, tatlılarımızın, içeceklerimizin vazgeçilmezi olan tarçın, kozmetik sektöründe de hak ettiği ilgi ve talebi görmekte. Diş ve diş eti ağrılarının dindirilmesinde de kullanılan karanfilin kalitesini test etmek ise oldukça kolay. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda dikey şekilde asılı kalır. Kalitesi düşük karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.



Dut

Yay burcu insanını tarif etmek için söylenebilecek söz 'ben görüyorum'dur. Onlarca gözün bir arada durduğu Dut, Yay insanını sembolize etmek için idealdir. Farklı renk ve aromalardaki dut türleri, herşeyi farklı yönleriyle görebilen Yayların enginliğine ve lezizliğine örnek teşkil eder.

Kurutulmuş ya da taze, bütün ya da özü çıkarılarak pek çok biçimde mutfaklarımızdaki yerini alan Dut, ipek yapımında kullanılan ipek böceğinin ana besin kaynağı olarak da fayda sağlamaktadır.

Frenk Üzümü



Geleneksel Çin Tıbbında 50 temel bitkiden biri olan Frenk üzümü, kanser hücrelerinin ilaçlara direncini kırmak, karaciğer hücrelerini hızla yenilemek ve karaciğer rahatsızlıklarında destekleyici olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi çok önemli etkilere sahip. Çok hassas, dikkatli ve profesyonel danışmanlık alınarak kullanılması gereken Frenk Üzümü, hoş aromasıyla keyifli bir meyve ve içecek olarak mutfaklarımızdaki yerini almaktadır.

Pancar



Yaprakları yemeklerde, sap ve kökleri turşu, salata, çorba, dolma ve tatlılarda kullanılan pancarın anavatanı Akdeniz ülkeleri, özellikle de Anadolu ve Kafkasya'dır. Ispanakgiller ailesinden gelen bu sebzenin tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Bir rivayete göre milattan sekiz asır önce Babil kralı Maradach Balladı'ın sebze bahçesinde yetiştirilmiş. Pancarın hayvanlar için yem pancarı ve şeker pancarı da dahil olmak üzere 15 türü bulunuyor.

 

YENGEÇ

Yabangülü



Yengeçlerin öğrenmesi gereken hayat derslerinin başında kabuğundan sıyrılmak, açılabilmek, güvenmek ve  riske girmek gelir. Yaban Gülü 'nün korkusuzca açan yaprakları Yengeç insanına bu konularda ilham verecektir. Hoş kokusuyla huzuru, birbirinden alımlı renkleriyle güzelliği ve özgür formuyla yeniliği aşılayan bu çarpıcı çiçeğe yaşam alanınızda yer açın!

Kahkaha Çiçeği




Akşam sefası olarak tanıdığımız bu çiçek, içine kapanık, duygusal Yengeç'in gün aydınlığına tercih etmesi gibi tercih eder akşam alacasını her şeyin ayan beyan göründüğü saatlere. Rüzgarda açılmasın diye eteğini toplayan hanımefendi gibi kapatır yapraklarını gündüz.Taa ki Beklediği loş ışık gelene kadar.

Adaçayı



Üst solunum yollarının rahatlatılmasında, toksinlerin atılmasında kullanılan adaçayının Salvia pratensis (çayır adaçayı) denilen türünden elma yağı ya da acı elma yağı elde edildiğini, bu yağ ile başta kesikler olmak üzere pekçok üst deri yaralanmasının hızla tedavi edildiğini biliyor muydunuz? Peki ya bir fincan adaçayına atılmış bir dilim limonla süslenen bir sohbetin, pekçok Yengeç'in gizemli dünyasının kapılarını aralayabileceğini?

Lotus



Ezoterik öğretilerde ruhsal olgunluğun, derinliğin ve gelişkinliğin sembolü olan Lotus aynı zamanda çok yönlü bir şifalı bitkidir. 1990’lı yıllarda yapılan bilimsel bir çok araştırma,çiçeğin kökü çekirdeği ve genç yapraklarından elde edilen özün insan bünyesinde ateş düsürücü özelliğinin yansıra kan şekerini düzenleyici ve  metobolizma hızlandırıcı özelliğini de ortaya çikarmıştır.

Ayrıca bitkinin genç çekirdeklerinin sıkılması ile elde edilen özüt tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında sindirim sistemindeki düzensizlikleri ve kabızı ortadan kaldırır. antioxidan ozelliğe sahip olan Lotus'u tütsü formunda da bulabilir ve yaşam alanınızı hoş aromatik bir kokuyla doldurabilirsiniz.

 

İKİZLER



Nergis

Hava grubunun zeka ve iletişim burcu İkizler, adını Yunan Mitolojisinin Narcissus’undan alan Nergis çiçeğiyle sembolize edilir. Hoş kokusu, sade ama görkemli tasarımı ve birşeyler anlatmak ister gibi dışa doğru açılmış yapraklarıyla İkizler insanının karakteristik özelliklerini bir arada görebileceğiniz Nergis’e biraz daha dikkatli bakarsanız İkizler’in uzun kol ve bacak yapısını, solgun yüzünü ve derin gözlerini kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Orkide



Soğuk kış günlerinin sıcacık ve lezzetli içeceği Sahlep’in Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edildiğini biliyor muydunuz? Aşkın ve tutkunun sembolü bu bitki, sıcak ve aşk dolu İkizler’in de çok sevdiği bir bitkidir. Bir İkizler kadınına vereceğiniz özel bir orkide, bir kucak dolusu gülden çok daha etkili olacaktır!

Lavanta



Anneannelerimizin, babaannelerimizin dolaplarının mis kokularının sırlarının küçük lavanta torbaları olduğunu bilirsiniz. Peki ya aromaterapinin doğuşunun bu güzel kokulu bitkiye dayandığını biliyor muydunuz? Aromaterapinin kurucusu Mösyö Gattefosse'in bu şifalı bitkinin cilt üzerinde iyileştirici gücüne tesadüfen şahit olmasıyla 1900'lerin başında aromaterapi keşfedilmiştir.Gattefosse dalgınlık sonucu elini ağır şekilde yakar ve can acısıyla yanık elini ilk bulduğu kaba daldırır. Kabın içinde lavanta yağı bulunmaktadır. Elinin yanık acısının ve sonra yanığın hızla iyileştiğini gören Gattefosse bu keşfiyle yağların şifalı gücünü keşfeder, bu bilim dalına da ' aromaterapi' adını verir.

 

 

BİTKİLERİN DİLİ VE MİSTİK İNANÇLAR

ACI NANE “Peppermint”
Acı nane yağının kokusundan sıçanlar nefret ederler, bu nedenle bitki bu amaçla kullanıldı. Bitkinin küçük menekşe renkli çiçekleri, narin uzun yaprakların arasında açar, yaydığı mentol kokusu nedeniyle çay, çikolata ve diş macunu üretiminde kullanılır. Ayrıca uykusuzluk sorununa da iyi geldiği düşünülmektedir.

ADAÇAYI “Sage”
Genelde şans bitkisidir. Ardarda sekiz sabah yenilirse, sıtmaya iyi geldiğine, astımı tedavi ettiğine inanılırdı. Kurutulmuş adaçayı, pipoya konulur içilirdi, taze yaprakları diş temizliğinde kullanılırdı. Adaçayının çeşitli renkleri vardır, baharatlı hoş kokulu mor çiçekler açar. Bitkinin adı Latin kökenli “kurtarıcı” anlamına gelir. Adaçayı, boğaz hastalıklarına, dişeti hastalıklarına, tifoya, yüksek ateşe ve kızamığa iyi gelir, ayrıca sayısız rahatsızlığa karşı da etkin olduğu kabullenilmektedir.

ADAMOTU “Mandrake”
Kıskançlığın ama yanısıra da kısırlığın bitkisidir. Çok eskiden afrodizyak olarak kullanıldı; ayrıca anestezik etkileri bulunmaktadır. Eğer bir tarlada ikiz olarak bulunursa, şeytani bir etkiden korkulur, söküldüğünde çığlıklar attığına inanılırdı. Bu ses bitkinin ölümü demekti. Ayrıca çevredeki et yiyen aç hayvanların yakalanması için özellikle ekilirdi.

BAHAR ÇİÇEKLERİ “Blossoms”
Tüm zamanlarda zamansız açan çiçeklerin kötü şans getireceği kabul edilmiştir. Özellikle çok sert geçen kışlarda çiçekler açarsa hastalıkların ve ölümün geleceğine inanılırdı. Geç açan Noel çiçekleri kısa zaman içinde hastalık ve ölüm demekti.

BAHÇE NANESİ “Spearmint”
El çatlaklarına iyi gelir, sivri uçlu lila renkli çiçeklerini yaz aylarında açar. Antik Yunan Mitolojisi’nde yeri vardır; “Mentha” bitkiye dönüştürülmüş ve “Mint” adını almış bir su perisidir (Nymph).

BAKLA “Broad Bean”
Baklanın ölülerin ruhuna sahip olmaya yaradığına inanılırdı; ayna zamanda da bakla çiçeği kazalara karşı bir önlemdi. Artık yıllarda baklanın karmakarışık büyüyeceği, kahinler ve şamanlar için baklanın şekli hayaletlerle ilgiliydi ve kahinler bakla ile geleceği görürlerdi. Bakla, eğer evin çevresine serpilirse 12 ay boyunca evi korurdu. Eski bir Avrupa geleneğinde, farklı yetiştirilen üç adet bakla tanesi, bir yaz gecesinde saklanır vebulma oyunun oynanırdı. Dokunulmamış bakla iyi sağlığa, soyulmuş bakla tanesi iyi ve zengin bir yaşama, soyulan baklanın üçüncü tanesi dolu doluysa yani tombulsa güçlülüğe işaretti.

BEZELYE “Pea”
Yine benzer bir gelenek; bezelyenin içinde tek bir tane çıkarsa işler iyi gitmeyebilir ama dokuz tane varsa durum iyidir, fakat bir tanesini sağ omuzunuzun üzerinden arkanıza atmayı sakın unutmayın.

BİBERİYE “Rosemary”
Biberiye bolluğun simgesidir; ev kadınları mutfakta iyi bir tadlandırıcıdır, aynı zamanda biberiye eski çağlarda ölüleri anmak için kullanılıyordu, yaprakları cenazelerde serpilirdi. Biberiye, Akdeniz ve Avrupa’da yetişen aromatik, iğne yapraklı (mavi-yeşil, gümüş ve altın renkli olabilir), mavi, beyaz ve pembe çiçekli bir bitkidir. Biberiye, ılımlı kışların, uzayan baharın da simgesiydi.

BÖĞÜRTLEN “Blackberrie”
Böğürtlenin romatizma, ateş, öksürük gibi hastalıkları yatıştırdığına hep inanılmıştır ama buna karşın eski Fransa ve İngiltere’de böğürtlen, şeytanla ilişkilendirilirdi. Fransızlar’a göre bu meyve, şeytanın ağzından çıkmıştı. İngiltere’de uğursuzluğa karşı böğürtlen, özellikle Başmelek Cebrail’in günü kabul edilen 11 Ekim’de toplanırdı, o günde şeytanın böğürtlen çalılıklarının içine düşeceğine, dikenlerden yaralanarak lanetinden vazgeçmek zorunda kalacağına inanılırdı.

CİVANPERÇEMİ “Yarrow”
Orta Çağ’da büyücülerin “Şeytanın Oyuncağı-ısırganı” adını verdikleri bitki. Doğaüstü güçleri sağladığına inanılıyordu. İsveç kökenlidir ve bira üretiminde kullanılır. Uzun ömürlü, koyu yeşil tüylü yapraklı, yaz aylarında açan salkım halinde soluk lila ve beyaz renkli çiçekleri vardır, ezildiği zaman hoş bir aroma yayar. Troya Savaşı’nda Achilles tarafından yaraları sağıltmak için kullanılmıştır. Günümüzde yara izlerini yok etmek ve dokuları gençleştirmek için kullanılmaktadır.

ÇAM KOZALAĞI “Pine Cone”
Eski yüzyılllarda kozalaklar hava tahminleri için kullanıldı. Kozalak açıksa, hava iyi olacak kapalıysa bozacak anlamına geliyordu.

ÇUHA ÇİÇEĞİ “Primrose”
Bir kış çiçeğidir ve evlere alınması hoş karşılanmıyor, ölüm anlamına geliyordu. Tarlalardan en az 13 demet çuha çiçeği toplanmalıydı, aksi halde tavuklar zarar görebilirdi. Gal folklöründe Haziran’dan evvel çuha çiçeğinin açması iyi değildir, bunlara karşın kötü ruhlar bu çiçeği sevmezler uzaklaşırlardı, bir dönem uykusuzluğa karşı ilaç olarak kullanılmıştı.

DEFNE “Bay”
Defne yaprakları, Eski Roma’da kahramanların veya zafer kazanan kumandanların başlarına çelenk yapılarak konulurdu. Defne eğer gölgede yavaş yavaş kurutulur ve kapalı bir yerde iyi saklanırsa tüm pişirimlerde kullanılabilir. Defne parlak ve düz yapraklarını dökmeyen bir bitkidir, küçük krem-beyaz rengi çiçekleri yaz aylarının ortalarında açar.

DEREOTU “Dill”
Orta Çağlar’da büyücülükte ve büyü ilaçlarının yapımında kullanılırdı, buna karşın yatmadan önce çay olarak kaynatılırsa iyi bir uyku uyumak için yararlıdır. Tüylü yeşil yaprakları ve ince sarı çiçekleri vardır ve solunum kolaylaştırıcıdır.

DİKENLİ ÇALI “Bramble Bushe”
Eski dünyada, çalılardan yapılan kemerlerin altından geçildiğinde, hastalıkların uzaklaşacağına inanılırdı. Çalılarda oluşan yaban böğürtlenleri yenirse çıbanlara, romatizmaya, deri lekelerine, öksürüğe iyi geldiği kabul edilirdi.

DÜĞÜN ÇİÇEĞİ “Buttercup”
Geleneklere göre çenesinin altında düğün çiçeği tutan çocuğun, gelecekte yıldızı parlayacaktır. Düğün çiçeği aynı zamanda da tereyağ sevmeyen çocukların yanına konurdu.

EŞEK MARULU “Sow Thistle”
Büyülere karşı güçlü bir koruyucudur, yakaya takılırsa dayanıklılık verir ve yorgunluğu engeller. Suda kaynatılırsa, göz banyosu yapılabilir.

FASULYE “Bean”
Özellikle Uzak Doğu’da uzak geçmişte, birçok ülkede şeytanların kızgınlığını yatıştırmak için yerlere fasulye serpilirdi, aynı inanç ölüm ve ölülerin ruhları için de geçerliydi. Eski İngiltere’de eğer bir avuç fasulye, yeşil yerine beyazlaşırsa ölümle bağlantı kurulurdu. Güneydoğu Asya’da ise, böbrek biçimli fasulyelerin iyi bir ürün için kesinlikle 3 Mayıs tarihinde toplanmasına özen gösterilmektedir.

FESLEĞEN “Basil”
2000 yıldan beri kullanılmaktadır. Fesleğen aşkın simgesidir. Geçmişte genç kızlar, pencerelerinin dışına fesleğen yaprakları koyduklarında, bir talip aradıklarını duyurmuş olurlardı. İngiltere’de Tudor’lar döneminde, çiftçilerin eşleri evlerine gelen ziyaretçilerine küçük kaplar içinde fesleğen hediye ederlerdi. Aynı şeyi bir kadını seven erkek, aşkını ilan etmek için yapardı. Fesleğenin büyük yeşil yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır; başağrılarında derin derin koklanması önerilirmektedir.

FRENK MAYDANOZU “Chervil”
Kutsal Salı gününde ve Paskalya’dan önceki 40 günlük “Büyük Perhiz” döneminde yeni yaşamın ve yeniden doğmanın simgesi olduğuna inanılırdı. Kanın ve derinin temizlenmesinde etkindir. Soluk yeşil yaprakları, küçük beyaz çiçekleri vardır.

GÜL “Rose”
Çok çeşitli inançların konusu olan gülün yaprakları, yere rasgele dökülürse iyiye işaret değildir, eğer yerdeki yapraklar toplanmazsa bir ölüm olacak demektir. Eğer sonbaharda güller açarsa gelecek yıl şanssız olunacaktır, yanısıra gülün tüm kötü ruhları kovduğuna inanılıyordu. Gül elbette ki, aşkın simgesidir ve kehanette de kullanılıyordu. Güllerin beyaz kağıtlara sarılması eski bir gelenektir, bu buketler yılbaşına kadar saklanır, bozulmayan gülleri bekar genç kızlar yakalarına iliştirirlerdi, beğenen erkek hayranlığını belirtirse kızın gelecekteki kocası olacaktı.

HANIMELİ “Honeysuckle”
Yakın bir zamanda gerçekleşecek olan bir evliliğin simgesidir, bir başka inanca göre bir dişinin yatak odasına konacak olan olan hanımelleri erotik rüyalar gördürecektir.

HATMİ ÇİÇEĞİ “Marshmallow”
Genelde bir karışım bitkisidir; yüksek ateşe karşı yararlıdır. Kilise tarafından önerilmiştir. Özsuyu, ellerdeki lekelere iyi gelir.

HAVUÇ “Carrot”
Havuçun görmeyi keskinleştirdiğine, göz sağlığına iyi geldiğine her çağda hep inanılmıştır. Örneğin II. Dünya Savaşı’nda İngiliz pilotlarına özel havuç dieti uygulandı ama günümüzde bu inancın yanlış olduğu anlaşılmıştır. Haşlanmış olarak bol miktarda yenen havuç astıma ve özellikle de bronşlara iyi geldiği belirlenmiştir, ayrıca afrodizyak olarak da bilinir.

HER TÜR YAPRAK “Leaf”
Meşe ve dişbudak yaprakları yaz havasının işaretidir. Eğer iyi bir yağmur isteniyorsa, dişbudak, az yağmur isteniyorsa meşe yapraklarına bakılır. Yapraklar hışırdıyorsa ve ters dönmüşlerse yağmur gelecektir. Sonbahardan önce bu yaprakların çok fazla dökülmesi iyi değildir, evin şansı da kuruyabilir. Düşen herhangi bir ağaç yaprağını havada yakalamak, o kış soğukalgınlığına yakalanmama demektir.

HERCAİ MENEKŞE “Pansie”
Eğer yağmur yağarken menekşe toplanırsa, yağmur iki kat artmış olarak geri dönecektir.

HİNDİBA “Chicory”
Eskiden bu bitkinin insanı görünmez yaptığı ve kilitli sandıkları açtığı sanılırdı. Ama Hindiba’nınbu gücü sadece kutsal St. James Günü’nde (25 Temmuz) geçerliydi. Eğer bitkinin yaprakları altın bir bıçak ile kesilirse, kilitler açılabilir, engeller kalkabilirdi ama bu iş yapılırken konuşmamak şarttı aksi halde ani ölüm gelebilirdi. İlk Amerika göçmenleri ve petrol arayıcıları iyi şans için yanlarında bir parça hindiba taşırlardı.

HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK “Nutmeg”
Eğer kişi üzerinde taşırsa, iyi şans getirir, çıbanlara ve romatizmaya yararlı kabul edilir.

HODAN “Borage”
Hodan, canlandırıcı yani hipokondriaktır, cesaret verdiğine inanılırdı. Haçlılar, söylentilere göre bitkinin suyunu şarapla karıştırıp savaştan önce içerler, güçlerinin artmasını ve ruhlarının yücelmesini beklerlerdi. İnci yeşil dalları, pembe yıldız şeklindeki çiçekleriyle yaz aylarında çok güzel bitkidir, tadı hoştur ve salatalığa benzer, ıspanaklı yumurta gibi ıspanak yerine kullanılabilir. Soğuk algınlıklarında, öksürük ve bronşitlerde, romatizmada etkilidir, isiliklere de iyi gelir, bol miktarda C vitamini içermektedir.

ISIRGAN “Nettle”
Çok eski dönemlerden beri yararlı bir bitki olarak bilinmiştir. Bir demet ısırgan cepte taşınırsa, yıldırım çarpmasına karşı korunulurdu. Hastalıklarda ve salgınlarda bitkinin kökü ilaç olarak kullanılması için söküldüğünde törün yapılır ve hastanın veya hastaların adı okunurdu.

İNCEOTU “Woodruff”
Orta Çağlar’da inceotu yaralara ve kesiklere karşı kullanılırdı. Kokusunun böcekleri kaçırdığına inanılır.Yaz aylarında açan küçük beyaz çiçekleri, uzun dar yaprakları vardır.

İTÜZÜMÜ “Nightshade”
Avrupa kökenli zehirli bir bitki. Yaban halinde halusinatif yani hayal gördürücüdür. Belladonna adı da verilir veya bu adlı bir türevi medyumlar tarafından doğaüstü ilişkilere geçmek amacıyla kullanılır. Bir diğer inanca göre bu bitkiden yapılan özel bir karışımı cadılar vücutlarına ovalayarak sürerler ve uçmak için kullanırlar.
JAPONGÜLÜ (KAMELYA TÜRÜ) “Japonica berrie”
İngiliz folklöründe “Yasak Meyve” adıyla tanınır ve inanca göre Japongülünün aslı cennetteki şeytanın gözüdür. Bazen reçeli yapılır ama yendiğinde sonuçlarına dikkat edilmelidir.

KADİFE ÇİÇEĞİ “Marigold”
Batı İngiltere’de “Sarhoşotu” olarak bilinir. Eğer toplanıp uzun bir süre seyredilirse sarhoş ettiği kabul edilir. Galler’de iyi havaya işarettir, aşk büyülerinde kulanılır, düğün çelenk ve buketlerine konur. Arı sokmalarında acıyı hafiflettiği düşünülmektedir.

KARA HİNDİBA ÇİÇEĞİ “Dandelion”
İngiliz folklöründe, bu çiçek aşkın habercisidir, buna karşın birçok bahçıvan bu çiçekten hoşlanmaz. Genç kızlar çiçeğin tohumlarını yere serperler ve kaç yıl sonra evleneceklerini öğrenmek isterlerdi.

KARA PELİN “Southernwood”
Aşk olaylarının bir diğer simge bitkisi; hem kötü ruhlara karşı koruyucu, hem de antiseptik olarak kullanıldı. Limon kokulu yeşil tüylü yaprakları ve küçük sarı çiçekleri vardır; saç toniği olarak kelliğe karşı da kullanılmıştır.

KARAMAN KİMYONU “Caraway”
Bu bitkinin dallarının, değerli eşyaları hırsızlardan korumak için yararlı olduğu kabul edilirdi. İnanca göre eve hırsız girdiğinde, dallarla karşılaşacak ve donup kalacak ve böylece yakalanacaktır. Öte yandan bu bitkiyi kadınlar kocalarının kendilerini aldatıp aldatmadıklarını öğrenmek için kullanırlardı, zanlı kocanın ya cebine ya da yemeğine bir tutam kimyon konurdu.

KARDELEN “Snowdrop”
Güzelliğine karşın ölümü simgeler. Öte yandan saflığı da simgeler, eve getirilirse birisi hastalanacak ve ölecektir.

KEDİ NANESİ “Catmint”
Kedi nanesinden yapılan peltenin, karabasanlara iyi geldiğine inanılır. Ayrıca şaraba lezzet vermek için kullanılır. Gri-yeşil yaprakları, pembe, beyaz ya da lila çiçekleri vardır, yaz aylarında yetişir. Bazı kedileri etkilediği görüldüğü için Kediotu adı verilmiştir.

KEDİOTU “Valerian”
Masallara konu olan ünlü fare kovucu bitki. Fareler ve kediler bu bitkinin etkisi altında inanılmaz ama insanlara karşı cinsel eğilimlere girerler.

KEKİK “Thyme”
Genelde mezarlıklarda da yetişen bir bitki olduğu için ölümle ilişkisi olduğu sanılırdı. Akdeniz kökenli bu bitki çok güçlü kokusuyla tanınır, yaz aylarında leylak rengi küçük çiçekler açar. Kekik yağı değerlidir, hem tıbbi amaçlarla hem de mutfakta kullanılır. Yağ, romatizmaya, cüzzama ve öksürüğe iyi gelir, çaya katılırsa ateş düşürür. Romalılar kekik yağını depresyonlarda kullanırlardı, 16. Yüzyıl’da kekik yağı siyatik ve baş ağrılarına karşı kullanıldı. Kekik aynı zamanda da dezenfektandır.

KENEVİR/KENDİR “Hemp”
Geleneksel olarak kenevir verimsiz topraklara neden olur, kadınlar bu bitkinin kendilerini kısır yapacağına inanırlar; hala da boşanmalarda bir simgedir. İngiltere, Devon yöresinde Sevgililer Günü’nde bekar genç bir kızın kenevir çelengi takarak bir kilisenin önünde, geceyarısını yarım saat geçerse, evleneceği erkeği arkasında göreceğine inanılır. O zaman kız kenevir çelengini yere serpecek ve erkek tırmıklayarak tohumları dağıtarak, yetişmelerini bekleyecektir.

KİŞNİŞOTU “Coriander”
Eski Çin’in ölümsüzlük otu, Anglo-Saxon’lar kişnişotunu çatlak derileri tedave amacıyla kullanıyorlardı. Peru’da b bitkiden sabun yapılır, maydonoza benzer düz yaprakları ve küçük pembe-beyaz çiçekleri vardır.

KOYUNGÖZÜ (KASIMPATI TÜRÜ) “Feverfew”
Evin yakınında yetiştirilmesi felaketleri uzaklaştırır ve kavgaları engeller. Dantel gibi sarı veya yeşil yaprakları, aromatik sarı ve beyaz çiçekleri vardır, yaz aylarında yetişir, arılar bu çiçekten hiç hoşlanmazlar. Dallarından yapılan bileklikler takılırsa, ağrıları azalttığı kabul edilmektedir.

KUZGUNOTU (EĞRELTİ OTU TÜRÜ) “Fern”
İngiltere’de “Şeytan Fırçası” adıyla bilinirdi, kurutulmuş eğrelti otları evleri yıldırım ve fırtınadan korunmak için ev kapılarına asılırdı. Eğer bu ot yakılır veya kesilirse, şiddetli yağmur yağabilirdi. Bazı inançlarda da eğrelti otunun büyüsel güçler kazandırdığı ve hatta görünmezlik sağladığına raslanır. Buna karşın, bu out toplamak iyi değildir çünkü kötü şans verebilir, yolculukta yol kaybettirebilir. Yeni yetişen eğrelti otunun döğülmüş tohumları suyla karıştırılıp içilirse mide ağrılarını azaltabilir.

LAHANA “Cabbage”
Lahan iyi şansın simgesidir, eğer tarlada iki tane yanyana bulunursa yani bir kökten iki tane lahana yetiştiyse şans iki kat artacaktır.

LEYLAK “Lilac”
Leylak kötü olayların ve şanssızlığın habercisidir; bu nedenle, “Uyutucu kokulu çiçek” adıyla da anılır. Beyaz leylaklar daha kötüdür ve eve hastalık getirirler. Tek olumlu istisna nadir bulunan beş yapraklı leylaktır.

MAYDANOZ “Parsley”
Maydanoz çiğnemek nefesin kokusunu düzeltir diye biliriz ama eskiden maydanoz ölümün ve felaketlerin simgesi bir bitkiydi. Bu bitkiyi yemek yaparken veya sevgilinizle beraberken kesmek çok kötü şans demekti. Maydanozun her türü mutfaklarda normalde vazgeçilmez bir aksesuardır, bir pencere kenarında nemli toprakta ve güneş altında kolayca yetişir. Maydanoz Eski Yunan’da ölümle birleştirilirdi; cenazelerde kullanılır, mezarların üzerine serpilirdi. Ama aynı zamanda da kahramanların veya galiplerin taçlarına hatta araba yarışçılarının atlarının üzerine konulurdu. Bebeklerin maydanoz tarlalarında bulunduklarına, evlenemeyen kızların maydanoz çiğnediklerine inanılırdı. Romalılar, mezarlarına şeytanları kovmak için maydanoz serperlerken, İngiltere’de maydanoz tohumları çocuklara cesaretli olmaları için yedirilirdi.

MELEKOTU “Angelica”
Melekotu, adını Orta Çağ’daki salgın hastalıklarda ortaya çıktığı varsayın melekden veya meleklerden almaktadır. İnanca göre bu melek insanları kötü ruhlardan ve cadılardan almaktadır,bu nedenle de Melekotu’na aynı zamanda da “Kutsal Ruh’un Kökü” adı da verilmiştir. Melekotu iki yılda yaz ortalarında gelişir, parlak yeşil yaprakları, beyaz çiçekleri vardır. Günümüzde kek ve veya tatlı süslemelerinde kullanılmaktadır. Sapları kaynatıldığında mide ekşimelerine iyi gelir, tatlı olan yaprakları ise meyvelerin arasına serpilirse çürümeyi geciktirir.

MENEKŞE “Violet”
Hastalık çiçeği, salgın hastalıkların habercisidir. Boyunlara asılırsa alkolizme iyi geldiği ama kokusunun pireleri çektiği söylenir. Menekşe sonbahar aylarında açar, küçük koyu yeşil yaprakları, çok güzel mor çiçekleri vardır, gölgeyi ve nemli toprağı sever.

MERCANKÖŞK “Marjoram”
Kurutulduğunda veya ekiliken koklandığında çiftçilere iyi şans getirdiğine inanılır. Eğer yaban kekiği ile karıştırılıp, çiftliklerde sütlerin yanına konursa sütün yıldırımlı gecelerde ekşimeyeceği düşünülür. Tatlı kokulu ince yeşil yaprakları ve pembe çiçekleri vardır.

MİNE ÇİÇEĞİ “Vervain”
Geleneksel olarak sellere karşı bir önlem olarak bilinir; Hıristiyan inançlarına göre İsa çarmıha geriliyken adı geçer çünkü Romalı askerler savaşlarda koruyucu olarak kullanıyorlardı. Soluk lila çiçekleri vardır. Mine çiçeğinin büyüsel güçleri ve afrodizyak olduğu kabul edilirdi. Ayinlerde ve büyük operasyonlarında kullanılıyordu.

NANE “Mint”
Arı sokmalarına karşı her çağda kullanıldı. Eski Yunanlılar, vücutlarına ama daha da garibi silahlarına parfüm olarak sürerlerdi. Çelenklere leylaklarla beraber nane yaprakları konur, yemek masaları yemekten önce nane yaprakları ile ovulurdu. Nane tüm mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

NERGİS/FULYA/ZERRİN “Daffodil”
Aslı bir ev bir tane negis konmamalıdır çünkü iyi şans getirmez. Demet nergizler mutluluğun simgesidir, Galler’de baharın ilk açan nergisinin eve gelecek 12 ay içinde daha çok altın ve gümüş getireceğine inanılırdı,

ÖKSEOTU “Mistletoe”
Yüzyıllar boyunca ilaç olarak kullanıldı, şifa verici olarak biliniyordu. Asalak bir bitkidir. Eskiden bu bitkinin ölümü yani kuruması halinde sahibinin de öleceğine inanılırdı. Eğer bir meşe ağacının altında yetişirse, Orta Çağ Galya büyücüleri için (Druidler) çok önemli bir işaretti, o meşe ağacına büyük saygı gösterilirdi. Druid, ökseotunun meyvelerini gözlemler ve eğer ağacın üzerinde bulursa, bunun meşe ağacının ruhunun menisi veya spermi olduğu kabul edilirdi. Bu etki veya inancın anlamı, yapılacak olan büyü ya da büyülerde iyi sonuç alınacak demekti. Ökseotu yeni ayın altıncı gününde altın bir orakla, tören yapılarak kesilirdi ve halka dağıtılırdı, böylece tüm yöre kötülüklerden ve yıldırımlardan korunacaktı. Şimdilerde de Noel’de bir ökseotunun altında öpüşmek bu eski pagan inancının kalıntısıdır. Bu bitkinin filizleri aynı zamanda da konukseverliğin simgesi olarak da kabul edilir.

PAPATYA “Daisy”
Genelde yaz şenliklerinin çiçeğidir. Yılın ilk papatyaları şans getirirler, genç erkek çocuklar bu ayda demet demet papatyalar tutarak çabuk büyümeyi beklerler. Genç hayvanlar papatya yerlerse zarar görebilirler. Genç kızlar papatya toplayarak, yapraklarını kopararak sayarlar, böylece sevilip sevilmediklerini öğrenirler ve gözlerinin önüne bir demet papatya koyarak sayarlar, gözlerini örten papatya sayısı kaç yıl sonra evleneceklerini belirler.

PAPAVER (TÜM GELİNCİKGİLLER) “Poppy”
Hastalık alameti olarak kabul edilir. İlginçtir, bu bitkinin eve getirilmesiyle insanların hastalıkları farketmedikleri, körleştiklerine inanılıyordu. Belki de papaverde bulunan narkotik etki buna neden oluyordu. Papaver II. Dünya Savaşı sırasında anı bitkisi olarak sembolize edildi, genç askerlerin ölümleri için anma günlerinde kullanıldı.

PIRASA “Leek”
Galler’de pırasanın savaşta cesaret ve güç vereceğine, yaraları tedavi ettiğine inanılırdı.

PORTAKAL “Orange”
Tüm aşk ilişkilerinde en iyi şans bitkisi. Portakal çiçeği mutlu bir evliliğin simgesidir ve geleneksel olarak portakal verimliliği ifade eder.

REZENE “Fennel”
Bronz yeşili rengindeki tüylü yaprakları olan bu güçlü uzun ömürlü bitki, inançlara göre cesaretin, güçlülüğün ve uzun ömrün simgesidir. Yılanların favori yiyeceğidir, kolay deri değiştirmelerine katkıda bulunur, atlara öksürük için verilir. Orta Çağlar’da yaz gecelerinde ev kapılarına kötü ruhları kovmak için asılırdı. Mutfaklarda çok önemli bir yeri olan bu bitki, balık ve sebze yemeklerinde önemlidir, göz hastalıklarına iyi geldiği ve keskin görüş sağladığı kabul edilir. Yaprakları ve tohumları kaynatılarak yorgun gözleri dinlendirmek için kullanılır.

SARI KANTARON “St. John's Wort”
Bu bitkinin toplandıktan sonra hareket ettiğine inanılırdı. Demetler halinde evlerin kapılarına korunmak amacıyla asılırdı. Paganistik çağlarda, altın renkli çiçekleri nedeniyle Güneş Tanrı’nın simgesiydi; Hıristiyanlıkta, bu özelliği nedeniyle Vaftizci Peygamber Yahya’ya “St. John” adanmıştır.

SARI PAPATYA (Öküzgözü) “Chamomile”
Mide bozukluklarına, hazımsızlığa ve hatta unutkanlığa yararlıdır. Eski Mısır’da Sarı Papatya tanrılara adanmıştı, tıbbi yararın ve şifanın simgesiydi. Bitkinin yağı, günümüzde saçların parlak görünmesi için kullanılır. Soluk yeşil yaprakları, küçük sarı ve beyaz çiçekleri vardır.

SARIMSAK “Garlic”
Tüm kötü güçleri, ruhları ve kötü şansı evlerden kovma bitkisi; bu nedenle hala pencerelere ve kapılara sarımsak demetleri asılır. Fransa’da bugün dahi korunmak amcıyla yaz ayları başında sarımsak kavrulur. Uzak Doğu’da, sarımsağın kayıp ruhları geri getirdiğine inanılır ve tüm dinsel ayinlerde kullanılır. Sarımsak etkin bir afrodizyaktır, 17. Yüzyıl’daki salgınlardan beri enfeksiyonlara karşı antiseptik olarak sarımsak suyu kullanılmaktadır ve I. Dünya Savaşı’nda Fransız ordusunda yaraların temizlenmesinde özellikle kullanılmıştı. Sarımsak, pırasa ve soğanla aynı ailedendir.

SARMAŞIK “Ivy”
Roma Tanrısı Baküs ile ilişkisi olduğu kabul edilir; iyi şans, mutluluk, eğlence ve coşku getirdiğine inanılır. Evlerin dış yüzeylerinde yetiştirilir, kötü şansı engeller ama eğer sarmaşık ölürse maddi sıkıntılar başlayacaktır. Eğer bekar bir erkek, 31 Ekim gecesinde “Halloween” on sarmaşık yaprağı toplayıp, yastığının altına koyup uyursa, evleneceği kızı rüyasında görür. Kadınlar ise göğüslerinin arasına sarmaşık yaprakları koyup “Sarmaşık, sarmaşık seni seviyorum. Seni göğsüme koydum, ilk genç adam benimle konuşsun ve gelecekteki kocam olsun.” diye bir tekerleme söylerler. Kaynatılmış sarmaşık dalı suyunun öksürüğü, alkol sorunlarına iyi geldiği söylenmektedir.

SAZ “Rushe”
Sazın özel bir şifa gücü olduğuna inanılır. Geleneksel olarak tepesi yeşil olan sazların İngiltere’de şans getirdiği düşünülürdü. Orta Çağlar’da kiliselerin zeminlerine sayılır, koruyucu bir gücü olduğuna inanılırdı.

SERT KABUKLU YEMİŞLER “Nuts”
Fındık, doğrudan evlilikle ilgilidir; bir sepet fındık evlilikten önce gelin tarafından kiliseye götürülüp bırakılır evlilik ve düğün için iyi şans dilenirdi. Bugün aynı amaçla pirinç kullanılmakta. Tarlalarda çok fazla fındık ve cevizin yetişmesi o yıl çok sayıda doğum olacağının sembolüydü. İkiz içli fındık şans demekti, birisi yenir, ötekisi sol omuz üzerinden arkaya atılarak şans garantilenirdi.

SOĞAN “Onion”
Odaya soğan asmak inanca göre felaketleri uzaklaştırırdı ama bugün modern bilim soğanın kesilip açıp bırakılması halinde mikropları çektiğini kabu ediyor. Eskiden yastığın altına konan bir soğan sayesinde sevgilinin rüyada görüldüğüne, ayrılmış çiftleri barıştırdığına ve yuvaya mutluluk getirdiğine inanılırdı. Soğan filizi güçlü bir aşkın simgesiydi, hasta organların üzerine soğan konur veya bağlanırdı.

SOLUCANOTU “Tansy”
Adının Yunanca kökeni “ölümsüzlük” olan bu bitki uzunluğu ile bilinir. İki farklı türü vardır; 1) Salatalarda kullanılır ve gebeliği kolaylaştırdığına inanılır. 2) Buna karşın yemek olarak yenirse yani pişirilirse çocuk düşürebilir!. Uzun ömürlü, aromatik bir bitkidir; İngiltere Sussex’de, ayakkabıların içine konulursa sıtmaya iyi geldiği sanılırdı. Bitkinin yapraklarının suyu, puding ve keklerde Paskalya döneminde kullanılır. Acı ve hoş olmayan bir tadı vardır, atlar ve keçiler bu bitkiyi yemekten hoşlanmazlar ama koyunlar ve inekler iştahla yerler. Bu bitkiyle ilgili tarifler I. Elizabeth döneminden kalmadır ama günümezde sadece dekoratif amaçla kullanılmaktadır.

SÜPÜRGEOTU ÇALISI “Heather”
Çok renklidir ama beyaz renkli olanları inanca göre şans getirir. Bu çok eski bir inançtır, eski İngiltere’deki Pict kabilelerinin kan damlalarının bi bitkiye damladığı zaman özgürlüklerine kavuştuklarına inanılır. İskoçya’da da aynı yaklaşım görülür ve hatta “Süpürgeotu asla kabilelerin mezarları üzerinde büyümeyecektir.” atasözü kullanılır.

ŞAKAYIK “Peony”
Bu bahçe çiçeğinin kötü ruhları kovduğuna ve bir gerdanlık şeklinde boyna asılırsa epilepsi krizlerini, deliliği ve karabasanları engellediğine inanılırdı. Çocukların dişleri kesildiğinde kök ağrılarını azaltmak için şakayık kullanılıyordu.

ŞEFTALİ ÇİÇEĞİ “Peach”
Antik Çin’de bu bitki de evlerin kapılarına kötü ruhların girmemesi için asılırdı.

TARHUN “Tarragon”
Eskiden tarhunun kuduz köpek ısırıklarına ve böcek sokmalarına iyi geldiğine inanılıyordu. Tarhun kökü şifalıdır ve diş tedavisinde kullanılır. Uzun ömürlü bir bitkidir, narih aromatik yaprakları ve yazları açan küçük beyaz çiçekleri vardır.

YABAN FESLEĞENİ “Pennyroyal”
Bilindiği gibi özellikle sivrisinekler başta olmak üzere yabani fesleğen mükemmel bir böcek kovucudur. Bu bitkiyi uzun deniz yolculuklarına çıkanlar yanlarına alırlardı, aynı zamanda da içme suyu varillerinin arındırılmasında kullanılırdı. Yaban fesleğeni, nane ailesindendir, leylak renginde küçük çiçekler açar, toprakta yere yayılarak yetişir, çok güçlü bir aroması ve tadı vardır. Baş ağrılarına iyi geldiği söylenir.

YABANOTU “Weed”
İnançlara göre yabanotları, Adem’in suçu yüzünden, insanlara Tanrı tarafından ceza olarak verilmiştir ve bu nedenle günahlar ödeninceye kadar dünyada varolacaktır.

YEŞİL SALATA “Lettuce”
Romalılar salatanın güçlü bir afrodizyak ve döllenmeye yararlı olduğuna inanırlardı, festivallerde ve düğünlerde çok fazla salata tüketilirdi ama daha çok sarhoşluğa karşı daha uygunu çabuk sarhoş olmamaya yararlı olduğu kabul ediliyordu. İngiliz folklöründe ise bahçelerde çoğalan yeşil salatalar, verimsizlik anlamına gelir.

YONCA “Clover”
En ünlü iyi şans bitkisi ama tabii ki dört yapraklı olursa. Yoncanın aynı zamanda da cadıları ve perileri görme gücü verdiğine inanılırdı, üç yopraklı yonca, Aziz Patrick döneminden beri Hıristiyanlığın “Kutsal Üçleme”nin sembolü olmuştur, aynı inanç bir parça kuzukulağı dalı içinde geçerliydi. Eski İngiltere’de eğer dört yapraklı bir yonca bulunursa, aynı gün içinde gerçek aşkın da bulunacağına inanılırdı. Dört yapraklı yonca kime verilirse şans ona geçerdi, yoncanın yakın zamanlara kadar askeri görevlerde uğur getirdiği kabul edilirdi.

YÜKSÜKOTU “Foxglove”
Perilerin çiçeği olarak bilinir, aynı zamanda da perileri yani “küçük halkları” çağırmak için kullanılır.

ZAMBAK “Lily”
Öncelikle bakireliğin simgesidir; bu nedenle “zambak kadar temiz” denir. Genel anlamda şanssızlığın kırılmasına, tarlaların zarar görmemesini sağlar. Eğer bir erkek evinde karısı veya diğer kadın aile bireyleriyle sorunlar yaşıyorsa, zambak evin içindeki kötü etkileri temizleyecektir.

ZUFAOTU (ÇÖRDÜK) “Hyssop”
Çok eski zamanlardan beri bilinen bu bitki, kutsal yapıların dışlarını temizlemekte kullanıldı ve bu nedenle de kutsal olarak tanımlandı (İncil’de de adı geçer). Aromatik koyu yeşil yaprakları, pembe, beyaz veya mavi çiçekleri vardır. Tadı ve kokusunda güçlü bir nane etkisi hissedilir. Göğüs hastalıklarında ve romatizmada yararlıdır ve terlemeyi arttırır.
 

Kendiniz için bir şeyler yapın!


Hayatın yoğun geçen dakikalarında hiçbirimizin uzun hamamlara, banyolara pek vakti kalmadı. Ancak beden arada bir duştan daha ötesinde temizlik istiyor. Hava şartları ve kirlilik bedenimizi hızla yaşlandırıyor. Bunun önlemini almak için bedenimize arada sırada da olsa özen göstermemiz lazım. Aşağıdaki tarif herkesin kolayca hazırlayabileceği, malzemelerini her yerde bulabileceğiniz çok etkili bir derinlemesine temizlik formülü. Duş sonrası vücuda uygulandığında cildi yumuşacık ve pürüzsüz kılıyor.
1 YEMEK KAŞIĞI BEYAZ ŞEKER
1 YEMEK KAŞIĞI ESMER ŞEKER
1 YEMEK KAŞIĞI PUDRA ŞEKERİ
4 YEMEK KAŞIĞI BAL
2 ÇAY KAŞIĞI LİMON SUYU
1 ÇAY KAŞIĞI ZENCEFİL TOZU
YARIM ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
Yukarıda belirtilen malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Duşunuz bittikten sonra vücudunuza sürün ve sertçe bastırarak (Kese yapar gibi) tüm vücudunuza dairesel hareketler ile yedirin. Özellikle kurumuş bölgelerinize özen gösterin. Derinin hassas olduğu bölgelerde basıyı azaltın ve nazikçe ovalayın. Yaklaşık 10 dakikadan sonra duş ile vücudunuzu iyice temizleyin ama asla başka bir duş jeli veya sabun kullanmayın. Cildinizin pırıl pırıl ve yumuşacık olduğunu göreceksiniz.

Küçük Aromaterapi formülleri



Küçük Aromaterapi formülleri

Boğa ve Terazi için

Küvetinize su doldurup bir su bardağı biberiye katarsanız, sinirleriniz uyarılacak ve kafanız berraklaşacaktır. On dakikalık bir banyo yeterlidir. Ayrıca, bir cezve adaçayı kaynatın, içine iki damla biberiye damlatın ve buharını birkaç dakika içinize çekin. Sinirleriniz rahatlayacaktır.

Yengeç ve İkizler için

Bir çorba kaşığı kaynatılmış bala, bir damla gül yağı damlatın, hemen rahatlatır. Tüm yağlar beyni uyarırlar ve mental gücü tazelerler.

Yay ve Oğlak için

Uzun yolda araba kullananlar için, uygun seçilmiş birkaç damla koku, beynin gri maddesini etkileyip tazeleyecektir, küçücük bir demet fesleğen, uzun yolda bir kabus olabilecek olan uykuya karşı mükemmel bir uyarıcıdır. Bir kaç damla fesleğen yağı, koca bir fincan koyu kahveden çok daha iyi bir uyarıcıdır. Çalışma masanızda da küçük bir fesleğen bulundurabilirsiniz.

Akrep ve Kova için

Mide yanmaları, hepimizin ortak sorunudur. Teşhis edilmiş bir hastalığınız olmadığı halde, mideniz bazen bir lokma yemek yemenize dahi engeldir. Aromaterapi’nin buna da bir yaklaşımı var; ıtır otu yağı mucizeler yaratabilir. Birkaç damlasını kahverengi bir şekere damlatın veya bir kaşık bala katın. Bu metod bugün İtalya'da sayısız doktor tarafından kullanılmaktadır. Portakal çiçeği yağı da, aynı sorunu gideren bir diğer kaynaktır ve çok etkilidir.

Aslan, Başak, Balık ve Koç için

Ayaklarımız, her gün tonlarca yük taşırlar, kilometrelerce yol yaparlar. Rahat olsun diye giydiğimiz ayakkabılarımız çoğu zaman moda yüzünden, bu yükü daha da ağırlaştırırlar. Bayram veya yılbaşı alışverişlerini düşünün. Bir otobüste eve giderken, neredeyse bir saat ayakta durduğunuzu ya da evde veya işyerinde koşturduğunuzu? Eğer ayaklarınızın sesi olsa, ayakkabılarınızı çıkarıp attığınızda, duyacaklarınız hiç de hoş olmayacaktır. Neyse, sihirli yöntemimiz var; hemen bir leğen su kaynatın, içine 6 damla nane yağı damlatın ve yavaş yavaş masaj yapın, yeniden doğduğunuzu hissedeceksiniz.

 

Tüm burçlar için

    Uzun yola çıktığınızda yanınıza küçük birer şişe nane ve lavanta yağı alın, her tür yolculukta, tüm mide rahatsızlıklarında nane veya lavanta koklamak iyi gelecektir. Lavanta yağı sakinleştiricidir.

    İş yerleri yoğun bir koku karmaşasına sahiptirler. Bunlar üzerinize yapışıp kalırlar, taze havaya ihtiyacınız vardır, dışarıya çıkamayabilirsiniz veya pencere açılmıyordur. Ama gülağacı, limon, bergamot veya melissa yağı havanızı tazelemeye yeterli olacaktır. Hafifçe koklamanız halinde,  kendinizi iyi hissedersiniz ve düşünceleriniz berraklaşır. Yaşam ya da çalışma alanınıza koyabileceğiniz dekoratif bir yağdanlık bu konuda size bir hayli yardımcı olacaktır.

    Tüm bitki yağları antiseptiktirler ve kokularıyla çevremizde yoğun olarak bulunan bakterilere karşı koruyucu bir kalkan oluştururlar.

    Bellek zayıflaması “Imsomnia” güncel bir sorundur ve çoğu zaman yaşla ilgili değildir, düşünsel yorgunluğun ve yoğun stresin belirtisidir. Bazı bitkisel yağlar, yararlı olabilirler. Banyonuza birkaç damla lavanta yağı katabilirsiniz. Uyumadan evvel yastığınıza bir-iki damla portakal çiçeği yağı damlatın ve koklayarak uyuyun. Hem daha iyi uyuyacaksınız hem de hafızanızın berraklaştığını göreceksiniz. Bellek karışması veya azalması düzenli ya da sağlıklı uyku yetersizliğinden de kaynaklanabilir, hele bir de yorgunsanız daha da artabilir. Kahve ve çikolata gibi ciddi uyarıcılar metabolizmanın hızını yükseltirler ama uyarırken uzun vadede ritmi azaltabilirler. Mercanköşk bitkisinin yağı da aynı derecede sedatifdir ama portakal veya lavanta kadar hoş bir koku değildir fakat banyonuzda deneyebilir ve ardından mükemmel bir uyku çekebilirsiniz.

    Evet, aromatik günlere hoş geldiniz! Eğer bu yağları nereden bulacağınızı merak ediyorsanız, hiç endişelenmeyin çünkü aktarların yanısıra artık yurdumuzda da özellikle bu tür ürünleri satan mağazalar bulunuyor...